Friday 28 October 2011

Kuih Cara Manis dan Cara berlauk...


Assalamualaikum buat semua rakan2 di luar sana....
Semoga kalian semua beroleh kesihatan yang baik dan sentiasa di rahmati Allah...Amin
Apa menu petang nie? Dalam kepala nie macam2 nak dibuat...Kena cari menu yang seisi keluarga dapat menikmati bersama....nanti sedih le plak kalo ada yg tengokkkkkkkk je kan....Tapi setakat ni apa yang su masak semua abis...maklum le anak2 tengah nak membesar...berselera je depe makan....Maknye pun jadi bersemangat tambah2 lagi kalo dapat pujian dari cik abang sayang...hehehehe...



Sebenarnya anak perempuan teman, si kakngah suggestkan satu resepi yang menjadi kegemaran dia untuk menu petang ini. Kuih cara manis....memang anak2 semua suka...kalo buat kuih nie mmg tak dan nak menghidang ....hilang je depe larikkan...hehehe..resepi yang ada macam kureng lembut cikit so su skodeng2 kat dapur MaDiHaa....Tq MaDiHaa kerana sudi berkongsi resepi kuih cara ni n su minta izin untuk share ngan kawan2 yang lain yer....Sebenarnye resepi MaDiHaa untuk kuih cara berlauk....teman derhaka cikit jadikan kuih cara manis...memang lembuttttttt......puas hati sangat...


Su pun buat gak kuih cara berlauk ni....sekali lagi derhaka...pasei tukarkan rempah kurma kepada rempah kari...sori yer MaDiHaa...Satu adunan nie dapat le lebih kurang 20 biji cara berlauk n 16 biji cara manis...kalo anak2 ramei tak cukup nie...kena buat 2 adunan....ok...Dapat le bg kat mak n abah.....deme komen kuih nie sedappp n lembut sangat...n intinye sebati ngan base dia...so apalagi ...cuba tau...



Su merupakan peminat Azlita secara senyap....selalu sekodeng blog dia.....eerrmmmm kenyang pun boleh jadi lapo...hikhik...pas tu plak tak kedekut ilmu...sanggup berkongsi resepi ngan semua ...and so creative ....Cuba snap gambar2 , kot2 jadi menarik macam gambar dalam blog Azlita..masih dalam percubaan.....Salute buat Azlita...u are the best....i likeeee.....


Ok..Ok..panjang beno lak su celoteh ...Jom kita tengok resepinye....

CARA BERLAUK
Bahan2 Inti
1 cawan daging kisar
1 labu bwg besar - potong dadu
1 ulas bwg putih - potong dadu
1 s/b rempah kurma
1 s/k serbuk rempah sup
garam secukup rasa
perasa jika suka
1 cawan air
minyak utk menumis

Bahan Hiasan
2 biji cili merah - hiris nipis
1 tangkai daun bawang - hiris halus

Bahan2 Untuk Batter
2 cawan tepung gandum (sukat 2 cwn kemudian keluarkan 1 s/b)
3 cawan santan - dari sebiji kelapa
1 biji telur
garam secukup rasa
pewarna kuning secukupnya

Bahan Tambahan
Minyak masak tuang dlm mangkuk kecil
2 helai daun pandan ~ dilipat & diikat kemas utk menyapu minyak pada acuan cara.

Cara Menyediakan Inti
1. Panaskan minyak.. tumis bawang besar & bwg putih hingga wangi. Masukkan rempah kurma & rempah sup & kacau rata.
2. Masukkan daging kisar, garam, perasa dan 1 cawan air. Biarkan mendidih dan kacau2 sehingga inti agak kering.


Cara Menyediakan Batter
1. Campurkan semua bahan2 batter ke dalam bekas dan kacau rata menggunakan whisker.
2. Bila dah sebati.. tapiskan batter dalam bekas yang lain.
3. Untuk memudahkan lagi, tuangkan adunan batter ke dalam jug plastik yang ada muncung supaya mudah kerja memasak kuih cara.
4. Panaskan acuan cara dengan api yg sederhana kecil. Lenserkan minyak menggunakan daun pandan yg diikat kemas tadi pada acuan.
5. Tuangkan adunan batter sehingga agak2 penuh ke dalam semua lubang acuan. Masukkan 1 sudu kecil inti daging ke dalam setiap lubang acuan yang dah dituang batter tadi.
6. Taburkan daun bawang dan juga hirisan cili. Tutup acuan dengan tudung periuk kecil yg sepadan dengan acuan cara dan biarkan beberapa minit. Bila nampak dah masak.. bolehlah angkat menggunakan sudu.

No comments: