Wednesday 26 October 2011

PiZzA Oh PizZa.....

Assalamualaikum
Hujan lebat betul kat luar, perut da mula le berbunyik2....
mencari idea nak masak ape le petang ni...jelajah google mencari resepi yang menarik 
teman cukup gemokan blog Azlita...sehari tak buka blog dia rasa rindu le plak...
resepi2nye semua mencairkan iman....da tu dipersembahkan dengan begitu menarik n kreatif sekali...
satu persatu mata teman mencari menu yg nak dibuat untuk petang nie..
eerrmmmm...rasa2 macam nak buat piza...
sebelum tu intai2 dulu dalam peti ais apa yang ada....
rasanya sumer cukup ....
so apalagi
teman mula le projek petang nie ngan menguli tepung


Sebenarnya teman da cuba 2,3 resepi pizza..
tapi resepi nie teman rasa pizza dia lembut n senang sikit
bila masak emmmmm memang sedap...
kalah pizza yang kita order hantar ke rumah
kering jer....
lebih baik kita buat sendiri
cukup puas hati
tambah2 lagi kalo semuanya licin.....
hehehehe


memandangkan anak2 teman udah tak sabar nak ngappppp
teman buat 2 adunan 
satu mini saiz n satu g XL punye..
hehehe...ok kita tgk resepinya....


SEAFOOD PIZZA
By: CMGSumber: Yatie


BAHAN-BAHAN DOH PIZZA :
  • 300 g tepung gandum (tpng roti pun boleh)
  • 6 g instat yeast
  • 20 g mentega
  • 10 g gula halus
  • 1 camca teh bread improver (optional)
  • 1/4 camca teh garam
  • 1 1/2 camca besar madu
  • 170 ml air
  • Sedikit tepung untuk ditabur
BAHAN-BAHAN PIZZA GEBU :
  • 1 cwn daging cincang 
  • 5 btng crab stick (ptng serong)
  • 4 hirisan gegelang red capsicum 
  • 4 hirisn gegelang yellow capsicum 
  • 4 hirisan gegelang green capsicum
  • 1/2 biji bawang besar, hiris bulat (optional)
  • 3 keping nenas dalam tin dipotong kiub
  • 5 biji cendawan butang - dihiris
  • 1 cawan sos pizza/ sos prego/ sos spaghetti
  • 175 g keju mozzarella- ita campur ceddar cheese, sue beli yg dah diparut
  • dried oregano and dried pasley - sue tambah
Sebenarnya toping nie ikut suka kita le nak boh apa yer....



UNTUK DOH PIZZA
  1. Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu.
  2. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung.
  3. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.

KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk dok kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.

UNTUK PIZZA GEBU :-
  1. Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar.
  2. Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat. Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal.
  3. Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian) dan diakhiri dengan keju mozzarella.
  4. . Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran.
  5. Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya.
*Doh pizza yg siap di canai dan sudah naik, bolehlah di bakar selama 10 minit dahulu....lepas tu barulah di letak sos pizza dan bahan2 yg lain.....barulah bakar lagi selama 20 minit atau sehingga kekuningan. 






Ok...jangan malu2 untuk mencuba yer
memang berbaloiiii
sambil2 anda semua menjamu mata dengan kek2 dalam teman punye blog nie
teman pun ingin berkongsi sama resepi2 kuih 
teman pun CNP dari blog2 rakan yang memang terror memasak...
so dapat gak le ilmu ini dipanjangkan dan 
pahalanye kita dapat nikmati bersama...


No comments: