Wednesday, 2 November 2011

Kuih lompangg


Assalamualaikum semua,
Ari nie sebenarnya sue kurang sihat...nie semua penangan makan nangka otw nak balik ke Teluk intan semalam..bila makan tu tak hingat.....balun jew...selamat 3 ulas...suami dah siap pesan jangan makan takut hangin satu badan...sue balun juga pasal sebelum ni memang elok jew makan nangka....huhuhu...rupa2nya 1jam kemudian, kepala mula pening, perut mula rasa kembong, baring tak kena , duduk tak kena....sah2 memang hangin satu badan....kat rumah abang ipar...su memang terbaring je le....so hari nie MC...kuang! kuang! kuang!


Bila badan dah mula segar...kepala da ringan semula...perut da makin stabil mula la su merancang2 apa nak dimasak untuk petang nie...Maklum la anak sulung su sekolah petang so bila balik je rumah perkara pertama yang dilakukannya bukak 'sangei'....n bertanya' ibu masak kuih apa hari nie?"..tu yang rajin ke dapur jadinya....bak kata orang' Dapurku syurgaku" ...hehehe..pandai2 je le su merosakkan kata2....member2 "muka buku"ku juga ternanti2 apa la yang bakal su masak petang nie...hihihi.....Sebenarnya dalam kepala ni nak buat kuih lompang je...mudah dan cepat siap...


Resepi nie su dapat masa su mula-mula kenal dunia Facebook nie...masa tu someone sudah add my facebook....bila su tinjau2 dalam fbnya....rupa2nya Astana Jentayu nie mengusahakan kelas hamper n turut juga menyediakan hamper2 sempena macam2 event...memang cantekkk kerjanya...dan sekarang nie dah semakin maju dan keluar dalam paper lagi....ermmmm...TAHNIAH!!...seronok su tengok dia berjaya....Semoga bisnesnya akan berkembang maju dan maju dan maju......Amin...Dalam sibuk2 pun, su salute ler pasal dia juga pandai memasak....kerja2nya teradun je....dan dia pun bermurah hati untuk berkongsi resepi yang dipaparkannya.....


So su mohon izin dari saudari Seri kandi untuk berkongsi resepi kuih lompang ni yer...

RESEPI KUIH LOMPANG 
By - Seri Kandi

300 gm tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
1 cawan gula putih
½ cawan gula merah + gula kabung (melaka)
sedikit air kapur
2 sudu besar air kelapa (optional - orang kata nak sedap buhhh laa...su x bubuh pun coz kelapa parut tu beli kat kedai...! airnyer deme x jual..:)...)

kelapa parut
garam

Cara-cara:

1) Tepung ubi dan tepung beras dibancuh dengan secawan air dan sedikit garam serta air kapur.
2) Masak gula merah + gula kabung dan gula putih dengan 3 1/2 cawan air hingga mendidih dan gula hancur. Angkat, tapis dan setelah sejuk, tuangkan di dalam adunan tepung tadi. Kacau hingga sebati.
3) Sementara itu, panaskan beberapa mangkuk kecil acuan kuih lompang di dalam kukusan.
4) Tuangkan adunan anggaran 3/4 tinggi supaya tidak melimpah keluar apabila masak.
5) Setelah masak, keluarkan kuih dari kukusan dan sejukkan. 
6) Tabur kelapa yang dicampur sedikit garam di atas kuih lompang dan hidangkan.
7) MAKAAANNNNN.....kalo ade air kopi O lagi bestt!!

tips :
1) make sure acuan dikukus dulu..biar panas (10 minit)
2) kukus 2-3 biji dulu then tgk hasilnya..kalau agak2 nak lembut ke...tambah la 1/2 cawan air lagi..




Selamat mencuba!!

No comments: