Wednesday 9 November 2011

Roti jala


Assalamualaikum ...
Apa khabar semua? Su doakan anda semua sihat2 belako...jangan ada yang pening2 atau berulang alik ke spital...udah le....almaklum le...banyak beno makan daging...
Biasa le, kalo lepas2 raya nie....sembang tak sah kalo tak sebut pasei daging, tulang dan hati..Menu pun 2, 3 hari nie asyik tema daging jer...hehehe...maklum le nak ngabiskan stok daging dalam peti ais...Su pun tak ketinggalan juga...dok pikiaq2 apa le nak masak petang nie....daging banyak lagi nie...macam2 menu da buat so hari ni su nak menjala le pulak....



Sambil menjala kita buatkan kuah kari sebagai pasangannya
sebut pasei kari..
Sebenarnya suami su memang gemokan kari...tak kira le kari ape...kalau tiap2 hari makan kari pun tak mengapa...TAPI ...tu dulu2 la ,masa mula2 kahwin...naik pening Su nak musingkan gulai karinya....lepas kari ikan , kari ayam, pas tu kari daging, pas tu pusing balik kari ikan...and seterusnya...itu le menu utamanya...tapi la ni dah pelbagai menu nya...sape yang ngajonye...ni le madam su..hikhikhik


ROTI JALA
by : Ummi
Sumber : Kak Nor Secubit Garam

2  cawan t/gandum
2 cawan air
1 biji telur
1 sudu kecil garam
Beberapa titik pewarna kuning

Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga sebati.
Perapkan selama 1/2 jam
Panaskan kuali dgn api sederhana 
Sediakan kuali non-stick dan masukkan ke dalam acuan roti jala.
Tebarkan atas kuali dan angkat dan gulung ikut citarasa masing2...

"DO IT YOURSELF"


No comments: