Salam Aidil Adha buat semua rakan diluar sana..
Harap2 Su tak terlambat mengucapkannya yer..maklum le sibuk2 ni tak sempat nak bersiaran.Seperti yang kita tahu AidilAdha adalah satu perayaan yang begitu istimewa jika dibandingkan dengan Aidilfitri...Ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati pengorbanan Nabi Ibrahim Dan anaknya Nabi Ismail.Terfikir juga sanggup ke kita berkorban macam tu yer...Wallahualam...
Seronoknya dapat cuti 2 hari....dapat le berehat cikit...dan dapat le jugak su berkongsi resepi kuih tako dengan anda semua...Sebenarnya kuih ni , dah lama su buat tapi baru hari ni su berkesempatan berkongsi bersama rakan semua.Resepi ni amat lah mudah dan hasilnya memang sangat puas hati...dan rasanya pun sedappp..bagi yang menggemarinya...tapi su memang minat kuih nie....
Kuih ni ada menggunakan sengkuang cina, sebelum ni su tak pernah kenal dengan sengkuang cina ni dan tak pernah ambil tau pun pasei sengkuang ni...hehehe...maklum le selama ni su tau ngappppp jew.....tak pernah pun nak bertanya apa bahan2 nye.....TAPI la ni kalau nampak jew resepi kuih2 tradisional ni su mesti nak buat n memang dicari bahan2 yang selama nie su tak kenal....Rupa sengkuang nie chomei2 jew....dan harganye pun boleh tahan gak.....
Sebelum kita tengok bahan2nya, kita kena buat sarungnya dulu, su gunakan daun pandan...harum jew baunye...kita kena pilih daun yang lebar2...baru senang kita nak membentuk kotak seperti atas...su pun belajar dari Azlita ....dia ada tunjukkan step by step...memang menjadi....kalo tak de daun pandan, kita boleh juga gunakan daun pisang yer..
KUIH TAKO
By : Azlita
Lapisan Bawah
25g tepung hoen kwe - hijau
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
2 biji sengkuang cina dipotong dadu
(kalau tak de kita boleh juga guna buah pear )
Susun kotak2 atas tray.
Aturkan potongan sengkuang cina dalam kotak tadi
Campurkan semua bahan diatas dalam periuk dan masakkan atas api sederhana sambil mengacau hingga dia meletup-letup dan pekat.
Terus tutup api dan masukkan dalam kotak pandan tadi.
Kemudian kita ketepikan.
Lapisan Atas
25g tepung hoen kwe - putih
2 cawan santan - 1/2 cawan santan kara + 1 1/2 cawan air
Secubit garam
Satukan semua lapisan atas dalam periuk dan masak atas api sederhana sambil dikacau .
Sama seperti proses di atas , bila ia meletup2 kecil terus tutup api.
Pastikan lapisan yang bawah tadi dah mengeras baru dituang lapisan putih ini.
Boleh disimpan di dalam peti ais...dan dimakan sejuk-sejuk...gglurpp sejuk je masuk ke dalam tekak...kalau makan semasa cuaca panas...ermmm sempurna je rasanye...hehehe
Jadi apa tunggu lagi...Jom le kita ke dapur!!!
No comments:
Post a Comment